Scurt Istoric
Bogdan Vodă, aşezare străveche în Maramureş, ţinut istoric legendar, face parte integrantă din Depresiunea Maramureş. Comuna este situată pe Valea Izei, în partea de sud-est a judeţului Maramureş,la 100 km de municipiul Baia Mare şi 50 km de Sighetu Marmaţiei, la o altitudine medie de 400m.
Comuna Bogdan Vodă se învecinează: la nord, nord-est cu comuna Vişeu de Jos, la est cu oraşul Dragomireşti, la sud cu comuna Ieud şi la vest cu comuna Şieu.
Casele sunt construite în general din lemn, dar în prezent orientarea este spre beton, cărămidă, etc, aici păstrându-se tradiţia în construcţia caselor şi a porţilor în stil maramureşean.
Reţeaua hidrografică este constituită din râul Iza şi micii săi afluenţi. Râul Iza este afluent de ordinul I al râului Tisa. De la baza izvoarelor până la confluenţa cu Tisa are o lungime de 58 km. Din dreapta şi din stânga primeşte o reţea de pârâuri, având afluenţi pe dreapta: Valea Satului şi Valea Lutoşi, iar pe stânga Valea Satului.
Obiective
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae” datată la 1718 – a fost declarată Monument istoric prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național. Biserica este construită din lemn de brad, are o bogată colecție de icoane pictate pe lemn și sticlă în stil maramureșan și un scaun arhieresc sculptat. Este una din cele mai frumoase construcții de lemn, lăcaș de închinăciune și printre cele mai valoroase monumente de lemn din România.
Ruinele resedinței feudale din sec. XIII-XIV de pe Dealul Cetății, pe malul din partea de miazăzi a Izei și urmele unei biserici de piatră – mănăstire domnească, cea mai veche biserică de zid din Maramureș, în lunca Izei langă biserica din lemn care a fost folosită de credincioșii comunei în vremea cînd biserica cea nouă era în construcție.
Casa de lemn a lui Deac Vasile “Moșu”, monument etnografic, atât exteriorul cât și interiorul păstrând toate caracteristicile arhaice ale spațiului de locuire tradițional.
Grupul statuar Bogdan Voievod, opera sculptorului maramureșan Ioan Marchiș. Monumentul a fost inaugurat la 29 iunie 2008 de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.